Ett väl injusterat ventilationssystem är en viktig förutsättning för effektiv energianvändning i byggnader. I samband med installation eller ombyggnad av ventilationssystemet ska alltid en injustering genomföras. Injustering och luftflöden kontrolleras sedan regelbundet i samband med de obligatoriska ventilationskontrollerna. En rätt utförd injustering minskar också risken för dåligt inomhusklimat, ventilationsljud, fukt- och eventuella radonproblem.
Allt för låga flöden försämrar inte bara inomhusklimatet, utan leder ofta till att flödesbalansen påverkas. Har ventilationssystemet mekanisk till- och frånluft med värmeåtervinning, kommer återvinningen att försämras om luftflödena inte är balanserade på rätt sätt. Med ett för lågt frånluftsflöde sjunker temperaturen på tilluften, som då måste höjas med hjälp av köpt energi. För lågt frånluftsflöde kan också innebära övertryck i byggnaden, vilket kan orsaka fukt- och mögelproblem.
Om luftflödena är felaktigt injusterade är risken stor att problemen kompenseras genom att höja temperaturen, antingen i rummet (via radiatorsystemet), eller i den luft som tillförs via ventilationen. Allt för höga luftflöden kan också leda till drag, som ofta kompenseras genom att höja temperaturen på den luft som tillförs. Mer värme måste tillföras, vilket leder till ökad energianvändning.
Onödiga tryckfall ökar behovet av el till fläktens drift. Principen för injustering av ventilationssystem går förenklat ut på att det don (anordning för att justera mängden luft) som är längst bort från fläkten ska ha så litet tryckfall som möjligt. Inställningen på donen påverkar trycket i hela systemet. Detta kan ibland vara onödigt högt – och då måste fläkten arbeta extra mycket för att orka trycka in, eller suga ut, luften hela vägen. Därmed går det också åt mer energi, helt i onödan.
Några av våra kunder
Från 1991 gäller lagen om obligatorisk ventilationskontroll (OVK), vilket innebär att fastighetsägaren är skyldig att regelbundet kontrollera ventilationen i sina fastigheter. Kontrollen genomförs som en besiktning där ventilationssystemets funktion kontrolleras. Bland det som kontrolleras är att luftväxlingen är tillräcklig och att fastigheten har ett bra inomhusklimat. Kommunens byggnadsnämnd är tillsynsmyndighet och övervakar att regler om OVK efterföljs. För flerbostadshus, förskolor, vårdlokaler, skolor och övriga byggnader ska en återkommande OVK ske vart tredje eller sjätte år oavsett ventilationssystem. OVK ska utföras av certifierad OVK-kontrollant. När det kommer till OVK är det ägaren till byggnaden som ska se till att den blir utförd.
Enstream har lång branscherfarenhet av OVK besiktningar och problemlösning för ventilationssystem i alla typer av fastigheter. Arbetet blir utfört av certifierad personal där det slutgiltiga målet är att alla fastigheter vi besiktigar ska erhålla ett bra inomhusklimat.
Vi är din långsiktiga partner för energibesparing. Enstream följer våra ständiga ledstjärnor; att bidra till klimatarbetet, nöjda kunder och lösningar optimerade med avseende på energin och ekonomin.
Bli kontaktad av oss
Fyll i formuläret nedan så kontaktar någon av våra medarbetare dig inom kort!